Naar navigatie | Naar inhoud
Print E-mail

IVI-Metalsysteem

In de bouw worden vaak constructies met metalen C- en U-profielen toegepast. Met deze profielen kan op eenvoudige wijze een stevig stijl- en regelwerk voor een wand of een plafond worden opgebouwd. Op deze stijlen en regels wordt vervolgens een beplating van bijvoorbeeld gipskarton aangebracht. Met het IVI-Metalsysteem worden deze wand- en plafondconstructies geoptimaliseerd voor geluidisolatie.

IVI-Metaalsysteem

De isolatiewaarde van een voorzetwand of zwevend plafond wordt door de volgende factoren bepaald:

  • de aard van de bestaande constructie
  • de buigslapheid van de voorzetconstructie
  • het gewicht van de beplating
  • de spouwdiepte
  • de mate van ontkoppeling tussen de bestaande- en de voorzetconstructie

Voorzetwanden en zwevende plafonds op basis van metalen C- en U-profielen danken hun geluidsisolerende werking hoofdzakelijk aan het buigslappe karakter van deze constructies.
Voor dit effect is het wel noodzakelijk dat de constructies helemaal ontkoppeld zijn van de ondergrond. Op verbindingsplaatsen worden daarvoor meestal vilt gebruikt - een materiaal dat tevens al het contactgeluid tegen houdt.

In de praktijk blijkt een zwaardere beplating dan twee lagen gipskarton de isolatiewaarde nauwelijks te verbeteren. De spouwdiepte en de mate van ontkoppeling in de constructie zijn dan ook belangrijker voor de isolerende kwaliteit.

Met het IVI-Metalsysteem kan op eenvoudige wijze een dergelijke ontkoppelde wand of plafond worden gebouwd. Dit gebeurt op basis van metalen C- en U-profielen.
De IVI-Metaalregels en IVI-Kruisverbinders zorgen voor een volledige ontkoppeling met de onderliggende constructie. Aangezien het stijl- en regelwerk op iedere afstand kan worden aangebracht, is de spouwruimte variabel.

Deze spouwruimte wordt gevuld met een absorberend materiaal. Naar keuze kan steenwol, glaswol of cellulose dons worden toegepast. De betreffende leveranciers hebben materialen die zijn afgestemd op het IVI-Metalsysteem.

Door de spouwdiepte te vergroten en meer vulling te gebruiken, kan de isolatiewaarde van de wand of het plafond precies worden afgestemd op het gewenste niveau. De constructie blijft echter gelijk - d.w.z. even eenvoudig te monteren en opgebouwd uit dezelfde goedkope materialen. Zo kan met het IVI-Metalsysteem een geluidsisolatie worden bereikt, die voorheen alleen met dure systemen mogelijk was.

Voor een optimale geluidisolatie adviseren wij de volgende absorptiematerialen:
Isover Glaswol Sonepanel
Rockwool Steenwol Bouwplaat
Isofloc Cellulose Dons

Download hier uw brochure van het IVI-Metalsysteem.

 
< Vorige